Ugrás a tartalomhoz
  Árfolyamok Fiókkereső Rólunk Kapcsolat Dokumentumtár

  Befektetési alapok

  A befektetési alap olyan kollektív befektetés, amely több befektetőtől gyűjt tőkét abból a célból, hogy meghatározott befektetési politikának megfelelően befektesse a befektetők javára.

  A megfelelő megtakarítási forma lehet azok számára, akik 

  • Magas likviditású, alacsony költségű, diverzifikált befektetést keresnek
  • a piaci eseményeket idő hiányában nem tudják, vagy nem szeretnék követni

  Miért érdemes befektetési alapokba fektetni?

  Méretgazdaságosság, költséghatékonyság: Az alapkezelők, kihasználva a méret- és költséghatékonyság előnyeit, összegyűjtik a befektetők pénzét, és diverzifikáltan befektetik.

  Diverzifikáció: hatékony kockázat megosztás lehetősége, így például földrajzilag, szektorálisan, eszközosztály szintjén, devizanemekben.

  Professzionális szakértelem: piacokat jól ismerő portfóliómenedzserek kezelik az alapokat

  Kockázatok

  Inflációs kockázat: A fogyasztói árindex emelkedése mindig rejt magában némi bizonytalanságot és kockázatot , így előfordulhat, hogy az infláció meghaladja az a befektetési alap adott időszakban elért hozamát.

  Kamatszint változása miatti kockázat: ha a portfólióban meghatározó részt tesznek ki kötvények (pl. államkötvények), betétek, akkor a piaci kamatszint csökkenése v agy növekedése ellentétes irányba befolyásolhatja a mögöttes kötvények árfolyamát és ezzel együtt a nettó eszközértéket.

  Árfolyam nem- ismeretéből adódó kockázat: az Alap befektetői kockázatot vállalnak azzal, hogy a befektetési jegyek vásárlásakor és visszaváltásakor nem ismerik annak árfolyamát (csak később válnak ismertté az aznapi árfolyamok, amelyen a tranzakciók teljesülnek), így az ismert árfolyamhoz képest jelentős változások történhetnek.

  Devizaárfolyamok változásából adódó kockázat: abban az esetben, ha az alap eszközeinek és azok jövedelmeinek devizája eltér az alap devizanemétől, az alap értékét és hozamát befolyásolhatják a deviza árfolyam mozgásai.

  Az egyes befektetési alapokról, azok működéséről, teljesítményéről, befektetési politikájáról, a portfólió összetételéről, a felmerülő költségekről részletes információk elérhetőek a következő dokumentumokban : Tájékoztató és Kezelési Szabályzat, Kiemelt Befektetői Információkat tartalmazó dokumentum (KIID), Éves jelentés, Féléves jelentés, Havi portfólió jelentés, Számviteli beszámoló. A dokumentumok elérhetőek az érintett befektetési alap befektetési alapkezelőjének a honlapján .

  Segíthetünk?

  Kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Munkatársunk hamarosan keresni fogja!

  A "Visszahívást kérek "gombra kattintva, hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a velem történő kapcsolatfelvétel céljából az Adatvédelmi irányelveknek megfelelően kezeljék.

   

  Megtakarítások védelme

  OBA

  OBA

  Országos Betétbiztosítási Alap

  BEVA

  BEVA

  Befektető-védelmi Alap

  MiFID

  MiFID

  Tájékoztató a befektetési szolgáltatásról

  MNB

  MNB

  Értékpapír egyenleg online lekérdezése