Ugrás a tartalomhoz

  Pénzügyi Navigátor a tudatos fogyasztókért

  A Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény az MNB feladataként jelöli meg a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét, illetve a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokat igénybe vevők érdekeinek védelmét.

  E tevékenység keretében az MNB vizsgálja a hazai és nemzetközi piaci folyamatokat, figyelemmel kíséri és ellenőrzi az intézmények jogszerű működését, kommunikációs csatornáit és azok tartalmát, általános sajtófigyelés keretében értékeli a pénzügyi intézményekről és szolgáltatókról megjelenő híreket, továbbá elemzi a jogszabályon alapuló adatszolgáltatás nyomán beérkező információkat.A tudatos fogyasztói társadalom kialakítása, a megalapozatlan, helytelen fogyasztói döntésekből adódó félreértések és károk csökkentése érdekében az MNB proaktív pénzügyi fogyasztóvédelmi tájékoztató tevékenységet végez, professzionális ügyfélszolgálatot működtet, továbbá társintézményekkel, valamint a civil és a kereskedelmi-szolgáltató szféra szereplőivel működik együtt. A mindennapi életben hasznos, pénzügyekkel kapcsolatos információk a Pénzügyi Navigátor tájékoztatóanyagokban érhetők el. A Pénzügyi Navigátor eszközrendszer pénzügyi fogyasztóvédelmi honlapból, tematikus füzetsorozatból, oktató- és egyperces kisfilmekből, termékválasztást és tudatos döntést segítő alkalmazásokból, valamint mobilapplikációból áll. A megalapozott pénzügyi döntést ösztönző tájékoztatás mellett az MNB a panaszos helyzetek kezeléséhez is segítséget nyújt. A budapesti Krisztina körúton található ügyfélszolgálat munkatársai személyesen, telefonon és írásban is rendelkezésre állnak, míg a fővárostól távol élő fogyasztók az MNB-vel együttműködő Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat szakértőihez fordulhatnak számos vidéki városban.

  Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat – valódi segítség országszerte

  Nehezenigazodik el a pénzügyi ajánlatok között? Nem tudja, hogyan és kinek kellbenyújtani egy hivatalos panaszt? Anyagi nehézséget okoz a hiteltörlesztés,esetleg a törlesztési moratóriummal kapcsolatban van kérdése? Forduljon bizalommal a Pénzügyi NavigátorTanácsadó Irodahálózat!

  A Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat munkatársaiingyenes, piaci szolgáltatóktól független pénzügyi tanácsadást nyújtanak az ország valamennyi megyeszékhelyén.

  A jogi vagy pénzügyi végzettséggel, a témában naprakész ismeretekkel rendelkezőszakértők hasznos, gyakorlati tanácsokkal szolgálnak a pénzügyi problémákmegoldásához, és kiemelt hangsúlyt fektetnek arra, hogy az anyagi nehézségekmegelőzésében is támogassák ügyfeleiket.

  Az ingyenes tanácsadások alkalmával

  • részletes tájékoztatást nyújtanak a különböző pénzügyi szolgáltatások jellemzőiről, az egyes konstrukciókelőnyeiről és kockázatairól,
  • értelmezik az egyedi szerződéseket,
  • segítenek a hivatalos okmányok, kérelmek megfogalmazásában és benyújtásában, továbbá
  • a megfelelő fórumokhoz irányítják a panaszos ügyekkel hozzájuk fordulókat.

  Mivel a hálózat jól működő munkakapcsolattal rendelkezik számos pénzügyi fogyasztóvédelmi és szociális szervezethez, tanácsadói a bonyolultabb ügyekben is arra törekednek, hogy ügyfeleik problémáira személyre szabott, valódi megoldást találjanak.

  A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat vidéki irodáinak elérhetőségei megtalálhatók a PénzügyiNavigátor honlapon.

  Pénzügyi Navigátor. Utat mutat a pénzügyekben.

  Tekintse meg a videót:

  video_mnb.png